MORIR SENSE SENTIR-HO
És ben curiós, que la nostra societat marcada per l’elecció personal de tot el possible, deixi en mans d’altres persones moments importants de la vida, que hem despersonalitzat, perquè ara la medicina està centrada en la tècnica i no en la persona. Però una tècnica per bona que sigui, si no mira la persona resulta sovint equivocada i deshumanitzadora.
Per això ens cal recuperar la responsabilitat personal de la nostra vida fins a la mort. Se’ns ha d’ajudar a mirar la nostra mort de cara i si és possible a menar el seu procés vers ella. Perquè l’assignatura pendent de la nostra societat és la d’explicar i afrontar la mort. Doncs avui parlar de la mort, sembla “pornogràfic”. Ningú no en vol parlar, ni que se’n parli. Tampoc no es predica sobre la mort. Fins i tot sembla que morir-se és de mal gust. De fet no se’n parla als infants a les escoles, com si la mort no tingués res a veure amb nosaltres o nosaltres amb ella. Però la realitat de la mort podem maquillar-la, però no la podem amagar. Tampoc al malalt li és fàcil parlar del tema, però tard o d’hora ho haurà de fer, sinó vol que un altre decideixi la manera de fer-li passar aquell moment, que no sempre coincidirà amb la que ell voldria.
També hi ha gent que es vol morir dormint, sense assabentar-se que es mor, renunciant a viure conscientment l’últim moment de la seva vida. Abans la medicina paternal deixava el pacient en una actitud passiva, per comptes de mobilitzar-lo per a prendre les regnes de la seva vida i del seu procés vers la mort, marcat pels seus valors i creences. Però la nostra cultura social viu la mort com a tabú, i no facilita el procés de la malaltia i de la mort de manera compartida amb els metges i els familiars Per això, s’ha de bastir l’espai i clima adient per a afrontar la malaltia i la mort, com a moments molt intensos de la nostra vida, fent-los nostres i vivint-los conscientment com el millor regal que ens pot oferir la societat. Però és quan estem sans que hem de preparar-nos per a encarar aquell moment clau en la nostra vida, ja que la mort no es pot improvisar. D’aquí que en segles passats es publiquessin tants llibres de preparació per a la mort com el de l’ermità de Montserrat, fray Pedro Alonso de Burgos, Preparación para la muerte y cómo debe ser tenida en poco (Madrid, Ed. Sanz y Torres, 2010).
De fet, s’han d’humanitzar totes les situacions del malalt, el dolor, el tracte sanitari-pacient, el tractament i la seva alternativa, la salut i el treball, la malaltia crònica, la vellesa i la mort, vivint-les en una autonomia acompanyada. Siguem valents concedint-nos el plaer i el dret de viure la nostra vida fins el seu final, i que ningú decideixi per nosaltres en la nostra malaltia o mort.