L’ALLAU DE REFUGIATS
Segons les estadístiques, actualment hi ha quasi 60 milions de desplaçats, per causa de persecucions, conflictes armats o violació dels drets humans. De fet ja fa anys que estem veient gran masses que abandonen la seva pàtria, fugint de la guerra o de la fam. Ara amb l’allau de refugiats que fugen de la guerra de Síria, el problema s’ha agreujat. Però no només allà hi ha guerra civil, també n’hi ha a l’Àfrica subsahariana, a Afganistan i al Pakistan i a Amèrica Llatina i al Nord d’Àfrica desestabilitzada als darrers anys. I tots aquests llocs han produït refugiats, uns cap a Europa, altres cap a Amèrica o Austràlia i els d’Ucraïna cap a Rússia. De manera que des del començament del segle passat no hi havia al món un mapa de conflictes tan extens com ara. I per això ja fa temps que crec que estem assistint a la tercera guerra mundial no declarada ni convencional, que deixen moltes poblacions en mans dels senyors de la guerra, dels comerciants d’armes i de les màfies dedicades al tràfic de persones que arrisquen la seva vida. I el pitjor de tot és que tots els conflictes semblen guerres de baixa intensitat, ja que sovint pateixen el silenci mediàtic més pregon, es cronifiquen i s’estenen als estats limítrofes.
Europa no té una política comuna per acollir els refugiats, doncs mentre a Anglaterra els miren d’integrar, a França els deixen agrupar segons nacionalitats. Ara el Papa Francesc i amb ell molta gent, demana acollir els refugiats, però se suposa que l’acolliment serà temporal, mentre durin les circumstàncies bèl·liques dels seus països. De manera que Europa haurà de preparar el seu retorn en condicions de seguretat i dignitat. I els que no vulguin retornar als seus països hauran de integrar-se legalment, econòmicament i culturalment en la seva nova pàtria, doncs retenir-los en camps de refugiats cronificarà la seva situació, tant més, quan els criteris de selecció d’acolliment dels països europeus, sovint descarten les persones més vulnerables (viudes, gent gran, malalts crònics).
Per això, aquest allau de refugiats és per Europa un veritable repte. D’aquí que les quotes d’acolliment de la Unió Europea per a cada nació siguin, de moment, una solució acceptable. Però també cal, que les Nacions Unides treballin bandejant les causes dels conflictes i cercant la seva resolució pacífica i negociada. Però ara és el moment de la solidaritat activa. Som una humanitat ferida per la injustícia, però alhora cridada a viure fraternalment. Que no ens manqui ni a ells ni a nosaltres l’esperança d’un demà millor i en pau.
No hay comentarios:
Publicar un comentario